Café

Ett konditori, kafé, kondis eller fikaställe – ”kärt barn har många namn” – som har anor i dessa lokaler sedan 1921. Det var nämligen då som grundaren Georg Fahlman fick hyra det här huset. Fast egentligen började det redan 1914. Då startade konditorirörelsen på Drottninggatan 15. Det goda läget på Stortorget frestade och när Georg Fahlman fick chansen till denna åtråvärda lokal flyttade konditoriet hit.

Helsingborgarna tog konditoriet till sina hjärtan och en ny och stor tillbyggnad gjordes 1930. Konditoriet övertogs så småningom på 1960-talet av sonen Lars som därefter i sin tur lät sönerna Pierre och Mikael ta över verksamheten. Och då är vi framme i dag – alltså den 3:e generationen Fahlman som driver den moderna caférörelsen. Alla våra anställda konditorer, bagare, affärsanställda och kallskänkor utbildas kontinuerligt genom kurser – både externt och internt.

Huset som vi sitter i är däremot ännu äldre. Det uppfördes redan 1804 men har restaurerats och byggts till många gånger sedan dess. Numera är byggnaden känd som det ”Fahlmanska huset” eller ”Fahlmans hörna”. Det hörde nästan mer till regeln än undantaget att de olika generationerna Fahlman privat bodde på ovanvåningen i huset. Så även idag. Det var till och med så att i början av konditorirörelsen fick man dela bottenvåningen med en bokhandel (Hedéns bokhandel).

Vår logotyp började användas redan när Fahlmans konditori öppnade. Den är inspirerad av den europeiska kafékulturen från 1914-1915. Vår pappa praktiserade under 2 år i Schweiz och gifte sig med en konditordotter från Lausanne.

Härifrån kommer också vår specialité bland tårtorna – Fahlmans special – en kakaopudrad nötmaräng med nötsmörkräm emellan och vår symbol i relief på kakaon. Just influerad av dåtidens moderna konst att klippa ut siluetter i svart på vitt kartongark.

Vi har sedan länge haft både danska och svenska kunder. Tillsammans med en blandning av äldre Helsingborgare som kopplar av med en kopp kaffe, ungdomar som både är kaffesugna och vill se vem som är på stan och själva vill bli sedda, turister som vill prova på ett genuint kafébesök och många andra så fortsätter vi att utvecklas i de nya trenderna. Hos oss är alla välkomna! Vi vänder oss till både restauranger, hotell, företag och privatpersoner.

Vi är glada att det är modernt att gå på café. Alla nya blandningar med kaffe, choklad och te som vi med iver tagit del av för att kunna servera er. Bara genom att det blivit modernt med kaffe latte så har vår mjölkkonsumtion mångdubblats!

Vi har med varsam hand renoverat vårt kära konditori. Det välkända damrummet har fått behålla sin karaktär. Denna del av konditoriet har vid vår genomgripande renovering på 1990-talet fått nytt parkettgolv och glas- och trädetaljer som flyter in i den miljö som rådde i början på 1900-talet. Herrummet med sin målade tavla från 1920-talet och svaga doft av snart hundraårig cigarrtobak viskar också sin historia. Från början av 1960-talet då vår uteservering öppnade har vi för varje år kunnat räkna in fler gäster. Många passar på att njuta av våra frestelser som den populära äppelkakan med vaniljsås – en klassiker – och våra olika biskvier med fyllningar som tryffel eller citronkräm. Och alla kakor, bullar, bröd och bakelser bakas i vårt eget bageri alldeles bakom väggarna! Lite mer hungriga gäster beställer något mera matigt som en paj, en riktigt välfylld smörgås.Även dessa rätter är en utveckling från de senaste årtiondena.

Till årets stora helger – jul och påsk – bygger vi upp vår specialdisk för Fahlmans välkända marsipan- och chokladkonfekt. Efterfrågan på chokladdoppade grisar, tomtar med röda luvor, solgula kycklingar och välfyllda påskägg har skapat denna tradition. Våra stora fönster visar då konditorns fantasifulla skapelser i scener som byggts upp av marsipan och choklad. Vilka konstverk det går att skapa av dessa delikatesser!

Vår målsättning är att du som kund alltid ska vara nöjd efter ett besök hos oss! Vi har som policy att vid en ev. reklamation skall kunden ersättas direkt.

Vi är glada att ni valt att göra ett konditoribesök hos oss. Ja, ni sitter här tillsammans med andra kända personer som drottning Louise från kung Gustav den VI Adolfs sommarslott Sofiero, vår välkände regissör Ingemar Bergman, skådespelerskan Inga Tidblad och många andra som inte gett sig tillkänna men njutit av vår atmosfär.

Välkomna tillbaka!